Δεύτερη μέρα στην Άρτα

Αρχική επιλογή είναι να επισκεφθείς το Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου και κτίστηκε έπειτα από εντολή του δεσπότη της περιοχής Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα. Σήμερα είναι ένα καλοδιατηρημένο γυναικείο μοναστήρι και η ομορφιά στο εσωτερικό του είναι ασύγκριτη.

Προτείνουμε να συνεχίσεις τη μέρα σου με μία περιήγηση στον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό Κόλπο. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς κάμπους της Ελλάδας, ο κάμπος της Άρτας είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Ενδεικτικό μάλιστα της σημασίας που ανέκαθεν είχε είναι και το γεγονός ότι κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ανήκε στη Βαλιδέ Σουλτάνα, τη βασιλομήτορα, και ονομαζόταν «γλυκιά πεδιάδα».

Στο δρόμο για τον Αμβρακικό Κόλπο θα συναντήσεις αρκετά γραφικά χωριά του κάμπου με όμορφες εκκλησίες και μνημεία που βρίσκονται κρυμμένα στη φύση. Αν δε σε τρομάζουν οι εκτός δρόμου διαδρομές, προτείνουμε να πάρεις τον παραλιακό χωματόδρομο από το χωριό Βίγλα προς το χωριό Στρογγυλή, παράλληλα με τη λιμνοθάλασσα και να φτάσεις μέχρι την Παναγία Ροδιάς και το Ασκητήριο του Άγιου Βλάσιου της Σεβάστειας. Το τοπίο αποζημιώνει τη δυσκολία πρόσβασης, ενώ οι πιο τυχεροί θα δούνε νεροβούβαλους, ένα είδος που είχε σχεδόν εξαφανιστεί από την περιοχή, αλλά πλέον απαντάται σταθερά ένας μικρός πληθυσμός του στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς.

Όσοι έχουν ακόμα δυνάμεις, μπορούν να επισκεφθούν τη ρωμαϊκή έπαυλη και το ελαιοτριβείο με τις μυλόπετρες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χωριό Στρογγυλή

Η συνέχεια της περιήγησης περιλαμβάνει την επίσκεψη στην Κορωνησία, ένα γραφικό ψαροχώρι – νησί μέχρι πρότινος – που ενώθηκε με την απέναντι ακτή με μία λωρίδα γης, χαρίζοντάς μας μία διαδρομή μοναδικής ομορφιάς: από τη μία πλευρά απλώνεται ο

Αμβρακικός και από την άλλη οι λιμνοθάλλασες με τα παραδοσιακά «ιβάρια» των ψαράδων. Εδώ μπορείς να βρεις παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρα και να απολαύσεις φρέσκα θαλασσινά, όπως την περίφημη γάμπαρη και τη σαρδέλα του Αμβρακικού.

Στις παραλίες της περιοχής μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου και να παρακολουθήσεις επίδειξη και αγώνες kite και wind surf – αθλήματα για τα οποία η Κορωνησία είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Αν είσαι λάτρης των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, μπορείς να γνωρίσεις τον Αμβρακικό κάνοντας sea kayak και να «ξεκλειδώσεις» τα πιο όμορφα μυστικά του τόσο ειδυλιακού αυτού τόπου.

Ανεβαίνοντας λίγα μέτρα στο λόφο της Κορωνησίας μπορείς να επισκεφτείς το Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κορωνησίας: πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους ναούς της βυζαντινής Άρτας και χρονολογείται γύρω στο 10ο αιώνα π.Χ. Εκεί κοντά βρίσκεται η Κούλια, ένα μικρό κάστρο, «δίδυμο» οχυρωματικό έργο με το κάστρο της Λασκάρας στην περιοχή της Πρέβεζας.

Λένε ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν: αυτό ισχύει σίγουρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς στην Κορωνησία μπορείς να απολαύσεις ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου, ατενίζοντας τα γαλήνια νερά του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για παρατήρηση πουλιών.

Ήρθε η ώρα για επιστροφή από τον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό. Τι καλύτερο μετά από μία «γεμάτη» μέρα να βρεις ένα τόπο χαλάρωσης; Προτείνουμε το παραποτάμιο πάρκο της Άρτας, έναν πολυχώρο όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά χρησιμοποιείται και στην καθημερινότητα των κατοίκων είτε για μία απλή βόλτα και γυμναστική είτε για καφέ/φαγητό και ξεκούραση.

Εναλλακτικά, 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο χωριό Χανόπουλο βρίσκονται τα ομώνυμα Λουτρά. Η ιαματική πηγή Χανόπουλου αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα θεραπευτικών υδάτων, όμοιες της οποίας συναντάμε μόνο στο εξωτερικό (συγκεκριμένα στο Nenndorf της Γερμανίας και το Haute Savoie στη Γαλλία). Σε ένα ήρεμο περιβάλλον ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει από την κούραση της ημέρας και να δοκιμάσει τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού σπα, να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν ιστορία πάνω από μισό αιώνα και να γευτεί την περίφημη Ηπειρωτική φιλοξενία σε όλο της το μεγαλείο!

Κάνοντας μία μικρή παράκαμψη, μπορείς να δεις το παλαιότερο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Ήπειρο: το τζαμί του Φαίκ Πασά. Το τζαμί ήταν μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος κτηρίων ευαγούς χαρακτήρα που ονομαζόταν Ιμαρέτ. Σε αυτό συμπεριλαβάνονταν μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο), χαμάμ, πτωχοκομείο και χάνι.