Τρίτη ημέρα στην Άρτα

Η διαδρομή ξεκινά από τη γραφική Βλαχέρνα, κτισμένη σε λόφο απέναντι από την πόλη της Άρτας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Βλαχέρνας του 10ου αιώνα π.Χ. και οι δύο τάφοι στο εσωτερικό του. Στοιχεία της διακόσμησής τους φέρουν παράσταση δικέφαλου αετού – έμβλημα των δεσποτών της Ηπείρου – και υποστηρίζεται ότι εδώ τάφηκαν οι γιοι του δεσπότη Μιχαήλ Β΄ και της βασίλισσας Θεοδώρας.

Στις μέρες μας η Βλαχέρνα διαθέτει παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες με γευστικότατα εδέσματα, ενώ μία εναλλακτική είναι το χωριό Πέτα λίγα χιλιόμετρα μακριά, γνωστό από την ομώνυμη μάχη κατά την Επανάσταση του 1821. Σήμερα, η γεμάτη ζωή περιοχή αποτελεί μια από τις καλύτερες διεξόδους για εκείνους που επιθυμούν να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν έχοντας για θέα την πόλη της Άρτας.

Η πρότασή μας είναι να συνεχίσεις προς τα ημιορεινά χωριά της Άρτας και τα Τζουμέρκα. Αν έχεις όμως όρεξη για μία μικρή παράκαμψη, θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου για να δεις το αρχαίο Όρραον (4ος αιώνας π.Χ.), την εντυπωσιακή ακρόπολη των Μολοσσών που βρίσκεται στα όρια των Νομών Άρτας και Πρέβεζας. Οι εξαιρετικά καλά διατηρημένες οικίες αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο για τη συγκεκριμένη περίοδο, με εντυπωσιακότερο παράδειγμα το «Σπίτι 1», οι τοίχοι του οποίου σώζοται σε ύψος 5 – 7 μέτρων.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, σε ένα σκηνικό βγαλμένο σαν από ταινία του Χόλιγουντ. Πρόκειται για ένα θαυμαστό έργο αρχαίας τεχνολογίας, μια υπερκατασκευή μήκους 50 χιλιομέτρων, χάρη στην οποία υδροδοτήθηκε η αρχαία Νικόπολη. Ενδεικτικό των διαστάσεων του έργου έιναι ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι μελετητές αναφέρουν ότι για την κατασκευή του χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια!

Μετά από αυτή τη μικρή παράκαμψη, είναι ώρα να επιστρέψουμε στο δρόμο για τα ημιορεινά χωριά της Άρτας. Πιστιανά, Ροδαυγή, Σκούπα, Παλαιοχώρι, Δαφνωτή….. Δεκάδες γραφικά χωριά, το ένα ομορφότερο από το άλλο, ανέγγιχτα από το μαζικό τουρισμό προσφέρουν μία εικόνα της Ελλάδας όπως τη φαντάζεται και την περιμένει ο ρομαντικός επισκέπτης, έτοιμα να δείξουν την περίφημη Ηπειρωτική φιλοξενία. Αξίζει να επισκεφτείς το χωριό Φανερωμένη, λίγο πριν τη Ροδαυγή, καθώς προσφέρει μοναδική θέα στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό κόλπο και τα Τζουμέρκα!

Η Ροδαυγή είναι το πιο δημοφιλές χωριό στην περιοχή, γνωστό για τον πετρόκτιστο ναό της Αγίας Παρασκευής και τη γραφική πλατεία της, τις καλοκαιρινές πολιτιστικές δράσεις και τη Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου το φθινόπωρο. Από εδώ και πέρα όσο θα ανεβαίνεις τόσο θα μένεις έκπληκτος από την ομορφιά των χωριών που θα συναντήσεις: είσαι πλέον στα περίφημα Τζουμέρκα! Άγναντα, Κτιστάδες, Καταρράκτης, Πράμαντα, Μελισσουργοί, Τσόπελα είναι μερικά μόνο από τα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς και να δεις την Ήπειρο που ονειρεύεσαι. Η φύση κυριαρχεί παντού, ποτάμια, λίμνες και βουνά συνθέτουν ένα σκηνικό που θα ζήλευε και ο καλύτερος σκηνοθέτης του κόσμου.

Αν είσαι άνθρωπος της πεζοπορίας έχεις τη δυνατότητα, όταν βρίσκεσαι στα ημιορεινά χωριά της Άρτας, να συνεχίσεις και να τελειώσεις τη μέρα σου ακολουθώντας το Μονοπάτι της Βίδρας. Η συνολική διαδρομή των 17,5 χιλιoμέτρων διαρκεί γύρω στις 8 ώρες κι ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι απευθύνεται σε κάθε κατηγορία πεζοπόρων, από τους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων ως τους απλούς περιπατητές και τις οικογένειες. Το Μονοπάτι της Βίδρας μας χαρίζει μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, έχοντας δίπλα του τον Άραχθο και τα Τζουμέρκα.

Μια δεύτερη διαδρομή που μπορείς να ακολουθήσεις με αφετηρία την Άρτα είναι ο δρόμος προς το Πέτα και να εξερευνήσεις το κομμάτι των ανατολικών Τζουμέρκων με κατεύθυνση την Κυψέλη, το Βουργαρέλι – με την περίφημη Κόκκινη Εκκλησιά – και τα Θεοδώριανα, ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και με τα περισσότερα νερά στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις το δρόμο προς τη Σκουληκαριά (γενέτειρα του Καραϊσκάκη), την Καλεντίνη και τις Πηγές, προκειμένου να δεις τη Μονή Ροβέλιστας, τη Μονή Σέλτσου, τη Μονή Μεγαλόχαρης (από εδώ ξεκίνησαν οι επαναστάσεις των Ραδοβυζινών το 1854, το 1866 και το 1878 που είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Άρτας και της Θεσσαλίας) και την περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου με τη Γέφυρα Κοράκου.