Φωτογραφίες

Το γιοφύρι της Άρτας

Το Γιοφύρι της Άρτας έχει μείνει στην ιστορία: το δημοτικό τραγούδι περιγράφει τη δυσκολία ανέγερσής του, καθώς «ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν». Έτσι γεννήθηκε ο διάσημος θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο ο Πρωτομάστορας θυσίασε τη σύζυγό του στα θεμέλια του γεφυριού προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Βέβαια ο τρόπος κατασκευής των βάθρων του Γιοφυριού δείχνει ότι οι πρώτες προσπάθειες ανέγερσής του έγιναν ήδη από την ελληνιστική εποχή, όταν ο βασιλιάς Πύρρος είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους του στην Αμβρακία. Κατά τη βυζαντινή περίοδο κτίστηκαν οι καμάρες και τα ανακουφιστικά τόξα, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα το κτίσμα απέκτησε τη σημερινή του μορφή.

Οι διαστάσεις του (145 μέτρα σε μήκος και μέχρι 3.75 μέτρα σε πλάτος) προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη, καθώς ακόμα και σήμερα αποτελεί θαύμα της μηχανικής και αποδεικνύει την απαράμιλλη τέχνη των Ηπειρωτών πετράδων.

Δίπλα του στέκει ο ιστορικός πλάτανος, Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1976. Απέναντι, το νεοκλασικό κτήριο χρησίμευσε ως τελωνείο της εποχής μετά το 1881, καθώς το Γιοφύρι ήταν το σύνορο μεταξύ των ελεύθερων εδαφών κι εκείνων που παρέμειναν υπό οθωμανική κυριαρχία. Σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

 

Δείτε επίσης:

Πληροφορίες από το Σύστημα Περιήγησης Μνημείων © EpirusTreasures.gr της Περιφέρειας Ηπείρου