Φωτογραφίες

Το περίφημο Ρολόι

Είναι το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο και ένα από τα παλαιότερα στον Ελλαδικό χώρο. Ο αρχικός μηχανισμός του ρολογιού το καθιστούσε μοναδικό στο είδος του σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αρχικά είχε αραβικούς αριθμούς και ήταν διακοσμημένο με σμάλτο.

Ιστορικά, η πρώτη πηγή που μας γνωστοποιεί την ύπαρξη του ρολογιού είναι το «Βιβλίο των ταξιδιών» του Εβλιγιά Τσελεμπή.

Ο περιηγητής της περιοχής μάς αναφέρει ότι το ρολόι έκανε μία πλήρη περιστροφή κάθε 24 ώρες και είχε μία μεγάλη καμπάνα, της οποίας ο ήχος μπορούσε να γίνει αντιληπτός σε απόσταση μίας ώρας από την Άρτα, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι δεν υπήρχε σε κανέναν άλλο τόπο ρολόι ανάλογης τεχνικής αρτιότητας.

Ο 21 μέτρων πύργος πιθανολογείται ότι κτίστηκε την περίοδo 1630 – 1650

Το ρολόι υπήρξε στενά συνδεδεμένο με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές της περιοχής. Η κεντρική του θέση, δίπλα στο Κάστρο, το ανέδειξε σε σημείο αναφοράς της πόλης.

Η πλατεία της Ώρας που υπήρχε μπροστά από το ρολόι, αποτελούσε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και τόπο συνάντησης για όλους τους κατοίκους της.

Η ύπαρξή του είναι μάλιστα ενδεικτική της οικονομικής ευρωστίας της πόλης, καθώς γνωρίζουμε ότι η κατασκευή και συντήρηση ρολογιών – πύργων ήταν πολύ κοστοβόρα.