Τζαμί Φαϊκ Πασά

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Άρτας βρίσκεται το τζαμί του Φαΐκ Πασά. Ο Φαΐκ κατέκτησε την περιοχή το 1449 και σε αυτόν αποδίδεται η κατασκευή του τζαμιού στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.

Το τζαμί ήταν μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος κτηρίων ευαγούς χαρακτήρα που ονομαζόταν Ιμαρέτ. Σε αυτό συμπεριλαβάνονταν μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο), χαμάμ, πτωχοκομείο και χάνι.

Η περιοχή όπου κατασκευάστηκε το Ιμαρέτ ονομάζεται ακόμα και σήμερα Τοπ Αλτί. Με αυτό το όνομα οριζόταν η περιοχή εντός της ακτίνας βολής των κανονιών που υπήρχαν στο Κάστρο της Άρτας.

Πιθανολογείται ότι είναι κτισμένο στα θεμέλια ενός Ιερού Ναού προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία αφαιρέθηκαν από διάφορα άλλα μνημεία της πόλης της Άρτας και της γύρω περιοχής.

Έπειτα από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν συλημένοι τάφοι και επιτύμβιες στήλες, ενώ πιθανολογείται ότι εκεί τάφηκε ο ιδρυτής του έργου, ο οποίος μόνασε για σαράντα ολόκληρα χρόνια και διέμεινε στο Ιμαρέτ έως το θάνατό του.